Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Chráněné krajinné oblasti

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Chráněné krajinné oblasti-výpisky z internetu.


jsou rozsáhlá území s harmonicky utvářenou krajinou, charakteristicky vyvinutým reliéfem, významným podílem přirozených ekosystémů lesních a trvalých travních porostů, s hojným zastoupením dřevin, popřípadě s dochovanými památkami historického osídlení


Současný stav
Na území České republiky je k dnešnímu dni vyhlášeno 24 chráněných krajinných oblastí (CHKO). Celková rozloha CHKO na území České republiky je 10 274 km2, 13 % rozlohy státu.

BE Beskydy
BK Bílé KarpatyBN BlaníkBL Blanský lesBR BroumovskoCK Český krasCR Český rájCS České středohoříJS JeseníkyJH Jizerské horyKK KokořínskoKV KřivoklátskoLP Labské PískovceLM Litovelské PomoravíLH Lužické horyMK Moravský krasOH Orlické horyPA PálavaPO PoodříSL Slavkovský lesTR TřeboňskoZV Žďárské vrchyZH Železné hory

.

Vysoké přírodní hodnoty chráněných krajinných oblastí dokumentuje mimo jiné přes 70 vyhlášených národních přírodních rezervací o celkové výměře již dnes převyšující 185 km2, více než 25 národních přírodních památek a nespočet přírodních rezervací a památek přesahující celkovou výměru 120 km2. Vysoké přírodní a krajinné hodnoty oblastí a jejich harmonické využívání jsou uznávány i v mezinárodním měřítku. CHKO Bílé Karpaty, Křivoklátsko, Pálava, Šumava a Třeboňsko jsou zařazeny do světové sítě biosférických rezervací v rámci programu Člověk a biosféra (MAB) UNESCO.
Hospodářské využívání území CHKO se provádí podle zón odstupňované ochrany tak, aby se udržoval a zlepšoval jejich přírodní stav. Rekreační využití je přípustné, pokud nepoškozuje přírodní hodnoty chráněných krajinných oblastí.
Rozděleno do 4 zón odstupňované ochrany. Rozsah I. zony je 11% celkové plochy CHKO (s individuálními rozdíly v jednotlivých oblastech). Značná rozdílnost ve vymezení I. zóny svědčí o zřejmých rozdílech v hodnotách přírody a charakteru jednotlivých oblastí.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT